فهرست مطالب

پژوهش های نوین در تصمیم گیری - سال یکم شماره 1 (بهار 1395)

نشریه پژوهش های نوین در تصمیم گیری
سال یکم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز حسین زاده، محمدرضا مهرگان صفحات 1-26
    «روش شناسی چندگانه» عنوانی است که محققان تحقیق در عملیات انتقادی برای کاربرد همزمان روش شناسی های مختلف تحقیق در عملیات برای مداخله در هر «موقعیت مسئله» به کار گرفته اند. این اندیشمندان بر این باورند که می توان ضمن درنظرگرفتن نقاط قوت و ضعف روش شناسی های مختلف تحقیق در عملیات با توجه به مبانی نظری آنها و علی رغم ریشه داشتن در پارادایم های متفاوت، این روش شناسی ها را به صورت مکمل برای بهبود یک موقعیت مسئله به کار گرفت. در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از قابلیت های رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای UCINET و NetDraw، چارچوب روش شناسی چندگانه محققان پیشین تکمیل گردد. این گونه که روش شناسی های مکمل و جایگزین پارادایم های مختلف OR را با توجه به ابعاد موقعیت مسئله در ایران پیشنهاد کنیم. محاسبه مواردی از قبیل مرکزیت درجه، نقاط ایزوله، قدرتمندترین روش شناسی ها و موارد نیازمند توسعه در روش شناسی های تحقیق در عملیات مشخص کرده اند. تحلیل های حاصل از پژوهش، نتایج بسیار مفیدی را برای دانشمندان حوزه تحقیق درعملیات به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: چارچوب روش شناسی چندگانه، موقعیت مسئله، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • معصومه پهلوانی قمی، مقصود امیری صفحات 27-53
    مجموعه ای از واحدها که مواد اولیه را به محصولات و خدمات نهایی تبدیل کرده و آنها را به مشتریان تحویل می دهند، یک زنجیره تامین را تشکیل می دهند. یکی از موضوعات مهمی که به تازگی در مدیریت سیستم های زنجیره تامین مورد توجه قرار گرفته، قیمت گذاری محصولات است. بحث قیمت گذاری محصولات تولید شده زمانی حایز اهمیت بسیار است که به طور همزمان با مسائل مدیریت و کنترل موجودی ها و برنامه ریزی سفارش مورد توجه قرار گیرد. این مقاله با درک بر اهمیت موضوع، با پیشنهاد روشی به منظور مدلسازی و حل مسئله قیمت گذاری و مدیریت موجودی ها در زنجیره های تامین سه سطحی تولیدکننده، عمده فروشان و خرده فروشان، ابتدا با استفاده از طرح های آزمایشی روش شناسی سطح پاسخ و شبیه سازی توابع هدف هزینه در سطح عمده فروشان و سود در سطح خرده فروشان را برآورد کرده و سپس مدل غیرخطی به دست آمده مبتنی بر برنامه ریزی دوسطحی را توسط الگوریتم ژنتیک حل می کند. عملکرد روش پیشنهادی در حل یک مسئله موردی موید دستیابی به نتایج همزمان قیمت فروش و برنامه ریزی سفارش بهینه متناسب با داده های تاریخی است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، برنامه ریزی سفارش، مدیریت زنجیره تامین، شبیه سازی، روش شناسی سطح پاسخ
  • مرضیه هاشمی، محمد صادق حری صفحات 55-78
    از نقطه نظر نظریه آشوب، سیستم های پیچیده صرفا ظاهری پر آشوب دارند و در نتیجه، نامنظم و تصادفی به نظر می رسند، در حالی که ممکن است تابع یک جریان معین با یک فرمول ریاضی مشخص باشد. در اقتصاد، بازارهای پولی و مالی یکی از موارد بسیار مناسب برای به کارگیری نظریه آشوب هستند، زیرا نظریه های موجود در اقتصاد بازارهای پولی و مالی حاکی از آن هستند که متغیرهای پولی مانند نرخ ارز و قیمت سهام، تصادفی و در نتیجه تغییرات آنها غیر قابل پیش بینی هستند. مطابق نظریه آشوب اگر فرایند تعیین کننده متغیرهای پولی از یک فرایند غیر خطی معین پیروی کند، می توان تغییرات آنها را پیش بینی کرد. در این مقاله با توجه به نو بودن ادبیات آشوب، قیمت های روزانه سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس تهران در دوره زمانی ابتدای سال 1385 تا 1393 مورد آزمون قرار می گیرد تا مشخص شود که آیا سیستم بورس اوراق بهادر از فرایند تصادفی پیروی می کند یا متاثر از یک فرایند معین (آشوبی) می باشد؟ به این منظور از آزمون های BDSو نمای لیاپانوف و دیکی فولر استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که سیستم بورس اوراق بهادر تهران از یک سیستم آشوبناک پیروی می کند.
    کلیدواژگان: سیستم آشوب، بازار بورس، آزمون های کشف آشوب، آزمون های غیر خطی
  • لیلا نظری سالاری، آمنه خدیور، ندا عبدالوند صفحات 79-102
    یکی از شاخه های فناوری اطلاعات که امروزه بیش از پیش مورد توجه مدیران بوده، هوش تجاری است. پیاده سازی هوش تجاری در سازمان ها همواره با موانع و چالش هایی مواجه بوده است. با نظر به اهمیت صنعت گردشگری در اقتصاد کشورها و تاثیر استفاده از مزایای هوش تجاری در سازمان های فعال این صنعت در دنیا، پژوهش حاضر با هدف ارائه مدلی برای شناسایی و اولویت بندی موانع به کارگیری هوش تجاری در صنعت گردشگری ایران انجام گردیده است. روش انجام تحقیق آمیخته ای از روش های کمی و کیفی است. در بخش کیفی از روش تئوری زمینه ای یا داده بنیاد و در بخش کمی از استراتژی پیمایش استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل شده یازده مانع به عنوان موانع به کارگیری هوش تجاری در صنعت گردشگری ایران کشف و در قالب یک مدل ارائه شده و اولویت بندی شده که به ترتیب عبارت از موانع مربوط به داده ها، موانع مدیریتی، موانع فرهنگی، عدم آموزش و آگاهی رسانی، موانع مربوط به نیروی انسانی، موانع قانونی و سیاسی، عدم اعتماد در انتقال دانش، موانع سازمانی، عدم یکپارچگی سیستم ها، موانع مربوط به تامین بودجه طرح های هوش مصنوعی و موانع مربوط به زیرساخت ها، می باشند. در بخش پیمایش تحلیل و ارزیابی وضعیت موجود هر یک از این موانع در ایران از طریق توزیع پرسشنامه بین خبرگان این صنعت صورت گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهادهای کاربردی جهت استقرار هوش تجاری به سیاست گذاران این صنعت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: هوش تجاری، موانع به کارگیری هوش تجاری، صنعت گردشگری، تئوری داده بنیاد
  • فرزانه خسروانی، عادل آذر، سید حمید خداداد حسینی صفحات 103-138
    انرژی یکی از مهم ترین کلیدهای دستیابی به رفاه و رشد پایدار در نظام های اقتصادی و سیاسی است. استخراج انرژی، ذخیره سازی، انتقال و مصرف آن همراه با آلایندگی محیط زیست است. دستیابی به اهداف کلان و بلند مدت در زمینه انرژی و تامین آن و رعایت اولویت های زیست محیطی، نیازمند برنامه ریزی و تدوین استراتژی های کاربردی و عملیاتی است. مدیریت زنجیره تامین سبز، مفهومی است که در سال های اخیر، برای حصول اطمینان از تامین اولویت های محیط زیست و مسئولیت های اجتماعی سازمان ها در تمامی مراحل تولید، انتقال و مصرف محصول، شکل گرفته است. تدوین استراتژی برای تولید انرژی با رعایت استانداردهای مدیریت زنجیره تامین سبز، فرایندی پیچیده، زمان بر و هزینه بر است که شامل در نظر گرفتن گروه های مختلف اثرگذار و اثرپذیر می باشد. هر یک از این گروه ها دارای میزان علاقه و قدرت متفاوتی است که نقش آنها جهت مشارکت در تدوین استراتژی بر اساس آن تعریف می شود. نادیده گرفتن نقش هر یک از این گروه ها، می تواند منجر به تدوین استراتژی ناکارامدی گردد که هدر رفت هزینه و انرژی بخش های مختلف زنجیره تامین گاز را به دنبال خواهد داشت. در این مقاله با استفاده از رویکرد استراتژی مذاکره و بازتاب مفاهمه، مشارکت کنندگان مسئله شناسایی شدند. سپس با ترسیم نمودار قدرت/علاقه نقش هر یک از مشارکت کنندگان تعیین گردید. در ادامه با استفاده از تئوری درام، مسئله تقابل بازیگران زنجیره تامین سبز گاز ساختاردهی گردید. بدین منظور اولویت ها و گزینه های تصمیم هر یک از بازیگران شناسایی شده در فاز قبلی، در یک میز مذاکره، مورد تحلیل قرار گرفته و معضلات عدم همکاری و کشمکش بین آنها ارزیابی شد. در نهایت راهکارهایی برای حل معضلات در مسئله تدوین استراتژی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: انرژی، زنجیره تامین سبز، ساختاردهی مسئله، استراتژی مذاکره و بازتاب مفاهمه، تئوری درام
  • سعید رعیت پیشه، رضا احمدی کهنعلی، طیبه عباس نژاد صفحات 139-166
    مجموعه عوامل زیست محیطی، اجتماعی در کنار توجه به مسائل اقتصادی، نقش ویژه ای در توسعه پایدار زنجیره تامین صنایع پرخطر ایفا می کنند. هدف از پژوهش حاضر تبیین و واکاوی ابعاد و اجزای هر بعد پایداری زنجیره تامین، با توجه به گستردگی مفهوم پایداری در مباحث زنجیره تامین بوده است. به این منظور ما با رویکرد پژوهش کیفی و ابزار فراترکیب (متا سنتز) که شامل گام های هفت گانه ای است، به ارزیابی و تحلیل نظام مند نتایج و یافته های پژوهش پیشین پرداخته شده است. در مجموع مفهوم پایداری زنجیره تامین در سه بعد، چهارده زیر بعد و هشتاده و چهار جزء شناسایی و طبقه بندی شده است. در انتها با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون، بر اساس رویکرد تحلیل محتوا به تعیین ضریب اثر اجزای شناسایی شده در 94 پژوهشی که نهایی شده، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پایداری زنجیره تامین، پایداری اجتماعی، پایداری زیست محیطی، فراترکیب، آنتروپی شانون
  • ابوالقاسم سرآبادانی، سید حبیب الله طباطباییان، سید حسین میر معزی، مقصود امیری صفحات 167-188
    افزایش کیفیت سیاست گذاری برای پیشرفت علم و فناوری از اصلی ترین برنامه های کشورهای مختلف است که با توجه به زمینه خاص هر کشور، از کشوری نسبت به کشوری دیگر متفاوت خواهد بود. این موضوع مهم در ایران نیز به تبیین راهبردهای موثر بر سیاست گذاری علم و فناوری متناسب با شرایط و وضعیت ایران وابسته است. پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی به روش آنالیز محتواست. مشارکت کنندگان در پژوهش را 23 نفر از خبرگان در زمینه پیشرفت و توسعه و همچنین علم و فناوری تشکیل دادند. روش نمونه گیری هدفمند بود و برای جمع آوری داده های کیفی، مصاحبه عمیق غیر ساختارمند انجام شد. تحلیل یافته ها با استفاده از روش تحلیل کیفی و آنالیز محتوی به کمک نرم افزار MAXQDA انجام شد. در این پژوهش 39 زیر گروه و 6 درون مایه شامل رصد علم و فناوری در مقیاس جهانی، حاکمیت علمی، راهبری سازمان یافته رهبران تحقیقاتی و علمی، الگوسازی گفتمانی، تبیین نظام نیازها در تولید علم، نظام تامین دانشمند به عنوان راهبردهای مدیریت حکیمانه و کیفیت سیاست گذاری پیشرفت در علم و فناوری ایران استخراج گردید. موفقیتسیاست گذاری همواره برپایه دو عنصر اساسی، یعنی مبانی ارزشی و بینشی از یک سو و از سوی دیگر شرایط و مقتضیات هر جامعه بنا شده است. مطالعه حاضر بر اساس مبانی معرفتی اسلام، زمینه جامعه ایران و بهره مندی از تجارب مشارکت کنندگان، شش راهبرد کلیدی بالا را کشف و تبیین نمود تا با به کارگیری آنها توسط سیاست گذاران کلان کشور به طور عام و مدیران و سیاست گذاران بخش های علم و فناوری به طور خاص، کارآمدی و تاثیرگذاری بیشتر سیاست گذاری ها و درنتیجه بهبود وضعیت موجود نظام علم و فناوری را فراهم آوردند.
    کلیدواژگان: مدیریت حکیمانه، کیفیت سیاست گذاری، پیشرفت علم و فناوری، اسلامی ایران، مطالعه کیفی
  • علیرضا طغیانی، علی رجب زاده، علی اصغر انواری رستمی صفحات 189-216
    در این مقاله مرور و مقایسه ای بر انواع متغیرهای تعریف شده در بخش مدلسازی فرایند تحقیق در عملیات خواهیم داشت. از آن جایی که در دنیای واقعی مسائل مربوط به تصمیم گیری های مدیریتی به دلیل فاکتورهای انسانی و پیچیده اجتماعی، روانی، اقتصادی، سیاسی و... از عدم اطمینان بالایی برخوردارند؛ به نظر می رسد انواع متغیرهای موجود در ادبیات موضوع قادر به تبیین همه حالت های ممکن شرایط واقعی نیستند، بنابراین به معرفی متغیرهای جدید مانند متغیر تصادفی درجه دوم، عدم اطمینان تصادفی، فازی عدم اطمینان، عدم اطمینان فازی و متغیر عدم اطمینان درجه دوم خواهیم پرداخت و تعمیم ترکیبات مختلف متغیر به سطوح بالاتر مطرح خواهد گردید. سپس بر اساس متغیر عدم اطمینان درجه دوم، نسخه های جدیدی از مدل برنامه ریزی خطی با عنوان مدل برنامه ریزی خطی عدم اطمینان درجه دوم و کاملا نامطمئن ارائه خواهیم داد. در ادامه جهت تایید مدل پیشنهادی مثالی عددی مربوط به مسئله انتخاب پورتفولیوهای نامطمئن ارائه می نماییم. پس از آن راه حل های بهینه نامطمئن با استفاده از نرم افزار برنامه ریزی محدب ساخت یافته به دست خواهند آمد.
    کلیدواژگان: مدل برنامه ریزی خطی، متغیر تصمیم، متغیر عدم اطمینان تصادفی، متغیر عدم اطمینان درجه دوم، برنامه ریزی خطی عدم اطمینان درجه دوم و کاملا نامطمئن
|
  • Mahnaz Hossinzadeh, Mohammad Reza Mehregan Pages 1-26
    Multi-methodology is a term used by Critical Operations Researchers for combining several OR methodologies in an intervention in different problematic situations. They believe that, even though OR methodologies are rooted in the different paradigms, they can be used as alternatives or complementary in a same intervention considering their weakness and advantages. In this paper, we have tried to improve the multi-methodology framework developed by other researchers using the Social Network Analysis approach, as well as the capabilities of the UCINET and NetDraw software packages. So, we have determined the complementary and alternative OR methodologies founded in the different paradigms and schools for the domestic dimensions of problematic situation in Iran. Calculation of concepts such as degree centrality, isolated points and etc. have shown the most powerful Operations Research methodologies and the gaps exist in OR methodologies, as well as the fields necessary to be improved. Application of the results will be useful for Operations Researchers.
    Keywords: multi, methodology framework, problematic situation, Social network Analysis (SNA)
  • Maasoumeh Pahlevani Ghomi, Maghsoud Amiri Pages 27-53
    A supply chain is a series of units that transforms raw materials into finished products and services and delivers the products to customers. Recently, one of the important subjects that in supply chain systems management has been considered is titled pricing products. The subject of pricing products produced has more importance, when it is considered along with inventories management and control and order planning problems. This paper with considering to this importance, with proposing a method to model and solve pricing and inventories management problem in tri-echelon supply chains of producer, wholesalers and retailers, first, estimates the objective functions of cost in wholesalers’ level and profit in retailers’ level by response surface methodology (RSM) and simulation and then solves the obtained non-linear model based on bi-level programming by genetic algorithm (GA). The performance of the proposed method in solving a case problem, confirms attainment to simultaneous results of optimal sale price and order planning corresponding with historical data.
    Keywords: pricing, order planning, management of supply chain, response surface methodology, simulation
  • Marzieh Hashemi, Mohammad Sadegh Horri Pages 55-78
    It is well known that many financial time series show choatic behaviors. The research examines the complex dynamical behaviors using chaos test and attractor point's analysis in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period 1385-93.
    Positiveity of Lyapunov Exponent is an operational definition of chaos. We select some sample stocks from Tehran Stock Exchange and utilize three major methods for estimating Lyapunov Exponents on their prices series.
    Incoming results indicate that the prices series are chaotic and estimated fixed points show local equilibriums, which are interest of policy makers, analysis and investors in financial markets.
    Keywords: chaotic system, stock market, turbulence detection tests, tests nonlinear
  • Leila Nazari Salari, Ameneh Khadivar, Neda Abdolvand Pages 79-102
    In competitive world, as information technology progresses, organizations are seeking to acquire competitive advantage in global market to survive. One of information technology areas which have been more considered by managers is business intelligence. BI Implementation and using its benefits require the identification of all the factors that prevent of utilizing it desirably. Considering the importance of tourism industry in the countries economy and the impact of BI in organization working in this industry, the study aimed to identify and prioritize BI Barriers in Iran tourism industry. In this research, Barriers on BI implementation and utilization in Iran tourism industry have been performed using a mixed or combination methodology in both qualitative and quantitative measurement. In the qualitative part the grounded theory method and in qualitative section descriptive survey has been used. According to the results, the eleven obstacles based on its priority are as follow respectively: data barriers, managerial barriers, cultural barriers, lack of awareness and education, barriers related to human force, legal and political obstacles, lack of confidence and trust in knowledge transfer, organizational barriers, lack of systems integrity, obstacles related to funding of BI plans and barriers related to infrastructure. The results can facilitate utilizing and implementing of BI in Iran tourist industry.
    Keywords: barriers of using Business Intelligence, tourism industry
  • Farzaneh Khosravani, Adel Azar, Seyed Hamid Khodadad Hosseini Pages 103-138
    Energy is one of the most important keys to achieve prosperity and sustainable development in the economic and political systems. Energy extraction, storage, transmission and its consumption is coupled with environmental pollution. Achieving long-term and major goals in the field of energy and its supply and observance of environmental priorities require planning and developing functional and operational strategies. Green supply chain management, is a concept that has been formed in the recent years to ensure the provision of environmental priorities and social responsibilities of institutions and organizations at all stages of production, transmission and consumption of the product. Developing strategies for the production of energy along with the observance of the green supply chain management standards, is a complex, time consuming and costly process that includes consideration of various groups. Each of the impressive and impressionable groups has different levels of interest and power that their role for participating in the development of the strategies is defined according to them. Ignorance of the role of each of the various groups can result in the lack of proper implementation of the developed strategy. In this paper, the participants have been identified with JOURNEY making approach. Then the relationships between these identified participants have been illustrated by Power/Interest Grid. In the final step, for structuring the problem of green gas supply chain strategy making, the Drama Theory have been utilized. Using this approach in Soft OR, led us systematically and comprehensively know better the preferences and options of each identified party and the probable confrontation and cooperation between them. The Options Board and Tug of War are two illustrating figures that helps to find out existing dilemmas.
    Keywords: Energy, Green Supply Chain, Problem Structuring, JOURNEY Making, Drama Theory
  • Saeed Rayat Pisha, Reza Ahmadi Kahnali, Taybeh Abbasnejad Pages 139-166
    A set of environmental and, social factors along with the economic issues play the special role in the supply chain susutainability in the high risk industries. The aim of the present study is to explain and analyze the dimensions and components of supply chain sustainability dimension, with respect to the scope and extent of the concept of sustainability in the supply chain issues. For this purpose, we used qualitative research approaches and meta-synthesis tools, which includes seven steps, and started systematic analysing and evaluation of the results and findings of previous researches. In general, the concept of supply chain sustainability is identified and classified in three dimensions, 14 theme and 84 component. Finally, based on content analysis, the impact factor of identified components in the 94 final researches are identified, by using quantitative methods of Shannon entropy.
    Keywords: environmental sustainability, meta, synthesis, Shannon entropy, Social sustainability, Supply chain sustainability
  • Abolghasem Sarabadani, Seyed Habibollah Tabatabaian, Seyed Hossein Mir Moezi, Maghsood Amiri Pages 167-188
    Improving policymaking quality progression of science and technology is considered one of the most important plans in different countries. This could be done differently from one country to another. This important issue in Iran is also dependent on determining effective strategies on science and technology policymaking that is appropriate to the circumstances and the situation in Iran. The present study is qualitative content analysis. The participants of this study are 23 experts in the field of progress and development, and science and technology. The sampling was targeted and purposeful. In order to collect qualitative data, some unstructured and profound interviews were conducted. The analysis of results was done by qualitative analysis and content analysis using MAXQDA. The researchers extracted 39 subgroups, 6 themes including observations of science and technology on a global scale, scientific governance, organized steering and scientific research leaders, discourse modeling, defining system requirements in the production of science, supply system of scientist as wise management strategies and advances in science and technology policy of Iran. On the one hand, policymaking success has always been based on two basic elements of value and insight. On the other hand, it is built on situations and exigencies of the given society. The present study, on the basis of Islamic epistemic foundation provides settings of the Iranian society and profiting from the experiences of participants. Also, it identified and explained six key strategies. Macro policymakers are able to employ them in general; and managers and policymakers of science and technology can employ them in a certain and special way that will ultimately provide more efficiency and effectiveness of existing policies and thereby improving the science and technology system.
    Keywords: wise management, policymaking quality (quality of policymaking), science, technology progress, Islamic, Iranian, qualitative study
  • Alireza Toghyani, Ali Rajabzadeh, Aliasghar Anvari Rostamy Pages 189-216
    In this article, we will review and compare all defined kinds of variables in modeling section of operations research process. Since in real world, problems related to managerial decision makings because of humanities and complex factors like social, psychological, economical, political and etc, have high degree of uncertainty. It seems that available kinds of variables in literature are unable to explain all possible states of real conditions; so we will introduce new variables such as second class random variable, random uncertainty variable, uncertainty fuzzy variable, fuzzy uncertainty variable and second class uncertainty variable. Also, we will propose generalization of different combinations of variables to higher levels. Then, in base of second class uncertainty variable, we will provide new versions of linear programming model titled second class uncertainty and full uncertain linear programming models. In continue, we will present a numerical example from uncertain portfolio selection problem to verify proposed model. After that uncertain optimal solutions will attain by disciplined convex programming software.
    Keywords: Linear programming model, Decision variable, Random uncertainty variable, Second class uncertainty variable, Second class uncertainty, full uncertain linear programming models